Το έτος 1948 ιδρύθηκε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων της Ελληνικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας με έδρα την Αθήνα. Μέλη του, οι Τηλεπικοινωνιακοί Δημόσιοι Υπάλληλοι που στελέχωναν όλα τα Αεροδρόμια της Ελλάδος, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη επικοινωνία και την ασφάλεια στις πτήσεις , με τα τηλεπικοινωνιακά μέσα της εποχής.

Ο Τηλεπικοινωνιακός Υπάλληλος ήταν ο «άνθρωπος κλειδί» για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε πτήσης.

Ασύρματοι πομποί και δέκτες ο κώδικας επικοινωνίας «Μορς» και ο κώδικας ανταπόκρισης τριών γραμμάτων [Q] , ήταν τα εργαλεία που δούλευαν οι Τηλεπικοινωνιακοί για να απογειώνονται-ταξιδεύουν-προσγειώνονται ασφαλώς τα παντός τύπου Αεροσκάφη στα Ελληνικά και διεθνή αεροδρόμια.

Οι πύργοι ελέγχου των αεροδρομίων (Π.Ε.Α) ήταν ο χώρος εργασίας των Τηλεπικοινωνιακών που ήταν οι εγγυητές της ασφάλειας των πτήσεων και ο συνδετικός κρίκος επικοινωνίας των αεροδρομίων.

Όταν ένα αεροδρόμιο δημιουργείται στην χώρα μας ο πρώτος υπάλληλος που το στελέχωνε και το στελεχώνει, ακόμη και σήμερα, για να ξεκινήσει τη λειτουργία του ήταν και είναι Τηλεπικοινωνιακός.

Με διευρυμένα καθήκοντα τις περισσότερες φορές ,ελλείψει υπαλλήλων άλλων κλάδων όπως, Ηλεκτρονικών, Αερολιμενικών, Ηλεκτρολόγων, Διοικητικών, Οικονομικών, ήταν και εξακολουθεί να είναι ο Υπάλληλος που σ’αυτόν στηρίζεται η λειτουργία του αεροδρομίου.

Με την ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη οι τηλεπικοινωνιακοί συγχρονίστηκαν με την ανάπτυξη και με την διά βίου εκπαίδευση χρησιμοποιούν σήμερα τα νέα μέσα που αλλάζουν το τοπίο στις αερομεταφορές.

Τηλεπικοινωνιακοί του 21ου Αιώνα

Η αλματώδης και ξέφρενη ανάπτυξη στις αερομεταφορές, η εξέλιξη των τηλεπικοινωνιακών μέσων, η τεράστια αύξηση διακινούμενων επιβατών και φορτίων, η δημιουργία όλο και περισσότερων αεροδρομίων στη χώρα μας, δημιούργησε την ανάγκη εξειδίκευσης στο έργο, την εκπαίδευση και την προσοντολογία των Υπαλλήλων.

Οι Τηλεπικοινωνιακοί προσαρμόσθηκαν άριστα στις νέες συνθήκες και σήμερα με 150 μέλη, διάσπαρτα σε όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδος, παρέχουν τις υπηρεσίες τους, σχεδιάζουν-υλοποιούν και εκμεταλλεύονται επιχειρησιακά τις Αεροναυτικές Τηλεπικοινωνίες, όλο το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο.

Το έργο των Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων ΠΕ3/ΤΕ3 ήταν και είναι κάθε άλλο παρά μονοσήμαντο. Η οργάνωση, λειτουργία και εκμετάλλευση των Αεροναυτικών Τηλεπικοινωνιών, είναι ένα μόνο μέρος των πολυσχιδών καθηκόντων που εκτελούν, τα οποία άπτονται όλων των τομέων του Αεροπορικού έργου.

Η πρώτη βαθμίδα Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας, η υπηρεσία Πληροφοριών Πτήσεων Αεροδρομίων, (ΠΠΑ), (ICAOCircular 211-AN/128) παρέχεται από τους Τηλεπικοινωνιακούς Υπαλλήλους σε 15 Αεροδρόμια της χώρας, μαζί με το έργο Ενημέρωσης Πληρωμάτων (ARO).

Με την εξειδικευμένη Ειδικότητα (AFISO OFFICER), καλά εκπαιδευμένοι – πτυχιούχοι Τηλεπικοινωνιακοί με πιστοποιημένα πτυχία από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας ( ICAO) και άλλους διεθνείς οργανισμούς (Eurocontrol-ITU), αλλά και την Ελληνική Πολιτεία, εξασφαλίζουν τη λειτουργία σε 15 αεροδρόμια, για να γίνονται οι πτήσεις με ασφάλεια και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της Ελληνικής Επικράτειας.

Το έτος 2008 τα μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Τηλεπικοινωνιακών Υ.Π.Α γιόρτασαν 60 ολόκληρα χρόνια, αδιάλειπτης προσφοράς και παραγωγικής λειτουργίας, στις Αερομεταφορές και στην Εθνική Οικονομία.