Έπεσε η αυλαία για το 13th International FISO Seminar by IFISA στην Κοπεγχάγη

Με μεγάλη επιτυχία κατά γενική ομολογία από τους συμμετέχοντες του συνεδρίου, έπεσε η αυλαία και του φετινού 13ου σεμιναρίου που διοργάνωσε η IFISA στην Κοπεγχάγη ε την επωνυμία 13th International FISO Seminar hosted by IFISA.

Η επιτυχία του συνεδρίου οφείλεται αφενός μεν στο γεγονός ότι η διοργάνωση ήταν sold out από τις αρχές του Αυγούστου, αφετέρου δε ότι και αυτή την χρονιά το παρόν έδωσαν μεγάλοι stakeholders του χώρου (SAAB, FREQUENTIS), πλήθος εκπροσώπων μελών της IFISA από όλον τον κόσμο, αλλά και οι μεγάλοι οργανισμοί της αεροπορικής κοινότητας (ICAO, EASA) οι οποίοι έδωσαν απαντήσεις σε πολλά επιχειρησιακά θέματα που απασχολούν τον χώρο.

Το συνέδριο χαιρέτησαν και συμμετείχαν ενεργά, εκπρόσωποι της IFAIMA (International Federation of Aeronautical Information Management Association) με την εκπρόσωπό της και Executive Secretary κα Barbara Froehlich καθώς και της IFATCA (International Federation of Air Traffic Controllers’ Associations) με τον εκπρόσωπό της και Executive Vice President Europe κο. Frédéric Deleau.

Το φετινό συνέδριο είχε σαν κύριο θέμα τα remote/digital towers με παρουσιάσεις από μεγάλους προμηθευτές τεχνολογικού εξοπλισμού (SAAB, FREQUENTIS) οι οποία και ανέλυσαν τις προτάσεις τους. Στην συνέχεια σε ένα πολύ ενδιαφέρον panel debate οι εν λόγο προμηθευτές απάντησαν σε πολλές ερωτήσεις των συμμετεχόντων σχετικά με την επιχειρησιακή λειτουργία των remote/digital towers.

Ακολούθησε ένα επίσης πολύ ενδιαφέρον workshop μεταξύ των συμμετεχόντων με θέμα την επάρκεια και τις γενικές αρχές στην εκπαίδευση του προσωπικού FISO/AFISO, οι οποίοι και δούλεψαν σε ένα προτεινόμενο draft του ICAO.

Όσον αφορά το μέλλον στο Air Traffic Managment, η Βρετανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας παρουσίασε την στρατηγική της προς τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης του εναερίου χώρου της.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η αντιπροσωπία από την Ινδονησία, η οποία παρουσίασε το κοινό τον τόπο και τα μέσα με τα οποία παρέχει remote AFIS σε απομακρυσμένα νησιά του αρχιπελάγους της.

Η πλέον έμπειρη και πρώην μέλος της IFISA κα Sofi Wadsjö από τον εκπαιδευτικό οίκο Entry Point North (EPN), ανέπτυξε στους συμμετέχοντες την σημασία και την επίπτωση της κούρασης στο προσωπικό που παρέχει υπηρεσίας αεροναυτιλίας και ανέπτυξε του τρόπους αποτελεσματικής διαχείρισής της.

Τέλος, από τον φορέα παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας της Δανίας, NAVIAIR ο κος Mark Borggild παρουσίασε τον τρόπο και τα μέσα με τα οποία το πολιτικό κομμάτι της υπηρεσίας πληροφοριών πτήσεων έχει ενσωματωθεί πλήρως με το αντίστοιχο στρατιωτικό στο ACC της Κοπεγχάγης. Παράλληλα, η τελευταία ημέρα του συνεδρίου, περιελάβανε και την επίσκεψη στο επιχειρησιακό κέντρο ελέγχου του εναερίου χώρου της Κοπεγχάγης, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να βιώσουν σε πραγματικό περιβάλλον την συνεργασία μεταξύ MIL/Civil υπηρεσιών.

Μπορείτε να βρείτε το debriefing του συνεδρίου και τις παρουσιάσεις εδώ

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *