Έπεσε η αυλαία για το 12th International FISO Seminar by IFISA

Με επιτυχία κατά γενική ομολογία από τους συμμετέχοντες του συνεδρίου, έπεσε η αυλαία και του φετινού event που διοργάνωσε η IFISA στην Ρόδο σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Τηλεπικοινωνιακών (AFISO) της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ο οποίος ήταν και ένας από τους μεγάλους χορηγούς.

Η επιτυχία του συνεδρίου οφείλεται στο γεγονός ότι και αυτή την χρονιά η παρουσία των μεγάλων stakeholders στο πεδίο του Aerodrome/En-route Flight Information Services (DFS, PANSA) αλλά και των μεγάλων Regulators (ICAO, EASA) έδωσαν απαντήσεις σε πολλά επιχειρησιακά θέματα που απασχολούν τον χώρο.

Στο συνέδριο συμμετείχαν με ενδιαφέροντες παρουσιάσεις, η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφαλείας Εναέριας Κυκλοφορίας (IFATSEA) με τον Europe Regional Director κο. Θεόδωρο Κιρίτση καθώς και η Διεθνής Ομοσπονδία Ενώσεων Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (IFATCA) με τον εκπρόσωπό τους κο Phellipe Domogala.

Παράλληλα σε ένα πολύ ενδιαφέρον panel debate το οποίο ακολούθησε ένα επίσης πολύ ενδιαφέρον workshop μεταξύ των συνέδρων, μεγάλοι οίκοι στον χώρο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης προσωπικού (GATE Aviation, Entry Point North, DFS με την συμμετοχή και της NAV Canada) του Air Traffic Services (ATS) παρουσίασαν τα προγράμματα και τις λύσεις που παρέχουν και έδωσαν απαντήσεις για το μέλλον και τις προοπτικές στο πεδίο της εκπαίδευσης.

Όσον αφορά το μέλλον στο Air Traffic Managment, o Πολωνικός φορέας διαχείρισης υπηρεσιών αεροναυτιλίας (PANSA), ο οποίος αξίζει να αναφερθεί ότι ήταν ο φορέας με την μεγαλύτερη συμμετοχή (5 συνολικά σύνεδροι και ομιλητές), παρουσίασε την λύση που έχει δώσει στον τομέα του UTM (Unmanned Aircraft Systems Traffic Management) to ATM (Air Traffic Managment) integration και ήδη λειτουργεί επιχειρησιακά.

Την λύση του στην ολοκληρωμένη κεντρική διαχείριση στον χώρο του En-Route FIS παρουσίασε και η Γερμανική DFS με τους εκπροσώπους να δίνουν μια ρεαλιστική και ταυτόχρονα ECO oriented προσέγγιση. Η υιοθέτηση ενός πλήρους αυτοματοποιημένου paperless συστήματος (EKOFIS) με την χρήση εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας, σε συνδυασμό με την αλλαγή φιλοσοφίας με την μετάβαση από τα περιφερειακά κέντρα διαχείρισης FIS σε ένα κεντρικό FIS Center στα πρότυπα των Area Control Center, δίνει μια νέα αποτελεσματική δυναμική στην παροχή πληροφοριών πτήσεων.

Μπορείτε να βρείτε όλες τις παρουσιάσεις των ομιλητών του 12th International FISO Seminar στην επίσημη σελίδα του συνεδρίου https://ifisa.info/stayinformed2022/seminar-presentations/

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *