Αχτίδα φωτός για το αεροδρόμιο «Φίλιππος» από την ΥΠΑ

Tου Σωκράτη Μουτίδη

Με την υπόσχεση πως τις επόμενες μέρες θα επισκεφθεί την Κοζάνη και θα ανακοινώσει την αναβάθμιση του αεροδρομίου «Φίλιππος» σε αεροδρόμιο Γενικής Αεροπορίας, ο Διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Γεώργιος Δριτσάκος έκλεισε την συνάντησή του την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και τον Γενικό Διευθυντή της Egnatia Aviation Δημήτρη Λυμπεράκη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Χ» η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και η ΥΠΑ σε συνεργασία με τον Υπουργείο Μεταφορών είναι αποφασισμένη να αναβαθμίσει το αεροδρόμιο της Κοζάνης, προκειμένου να αναπτυχθεί περαιτέρω η σχολή εκπαίδευσης πιλότων που το χρησιμοποιεί ως δεύτερη βάση και να οργανωθεί άρτια, ώστε να προσελκύσει και άλλες σχολές και χειριστές γενικής αεροπορίας της Βόρειας Ελλάδας.

Η συνάντηση που έγινε το πρωί της Τετάρτης στην έδρα της ΥΠΑ στην Αθήνα, προέκυψε από πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη μετά τα όσα έγραψε και ο «Χ» για τον κίνδυνο που υπάρχει να σταματήσει την δραστηριότητά της στην Κοζάνη η Egnatia Aviation. Τα δημοσιεύματα κινητοποίησαν μάλιστα και τον πολιτικό κόσμο, αφού υπήρξαν μέσα σε δυο μήνες τέσσερις ερωτήσεις στην Βουλή από βουλευτές προς τον αρμόδιο Υπουργό, επισημαίνοντας το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, το περιορισμένο ωράριο λειτουργίας του και τα προβλήματα δραστηριοποίησης της εταιρείας. Επίσης στις ερωτήσεις αυτές οι Βουλευτές ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να ανακοινώσει τι προτίθεται να πράξει ως προς την ενίσχυση με προσωπικό του «Φίλιππου», την διεύρυνση του ωραρίου και της «μετατροπής» του σε αεροδρόμιο Γενικής Αεροπορίας.

Ο Περιφερειάρχης παρουσία του κ. Λυμπεράκη, ζήτησε από τον κ. Δριτσάκο να δώσει άμεσα λύση στο θέμα της επέκτασης του ωραρίου του «Φίλιππος», προκειμένου η εταιρία να συνεχίσει την δραστηριότητά της, με δεδομένη μάλιστα και τη φάση της απολιγνιτοποίησης στην οποία εισήλθε η Δυτική Μακεδονία. Ο Διοικητής της ΥΠΑ, που ήταν γνώστης του θέματος, δεσμεύτηκε πως το θέμα θα κλείσει άμεσα και πως θα επισκεφθεί ο ίδιος την Κοζάνη τις επόμενες μέρες για να ανακοινώσει την ενίσχυση του αεροδρομίου και την ολοκλήρωση των διαδικασιών, πιθανότατα μέχρι τέλος του χρόνου. Να σημειωθεί πως ο νέος Διοικητής της ΥΠΑ είναι απόστρατος της Πολεμικής Αεροπορίας, πρώην υποδιοικητής του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, συνταξιοδοτήθηκε με τον βαθμό του Υποπτεράρχου και ως ιπτάμενος είναι γνώστης της αεροπορίας, των αεροδρομίων και των διαδικασιών.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος ΚασαπιδηςΗ συνάντηση διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα και έγινε διεξοδική συζήτηση για τα αεροδρόμια Κοζάνης και Καστοριάς, τα προβλήματά τους και τις δυνατότητες ανάπτυξης τους. Επίσης έγινε περιγραφή του τρόπου λειτουργίας ενός αεροδρομίου Γενικής Αεροπορίας βασισμένου στα Ευρωπαϊκά πρότυπα και παραδείγματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που κυβερνητικές προθέσεις αναβάθμισης και ενίσχυσης του αεροδρομίου έχουν γνωστοποιηθεί. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που η απολιγνιτοποίηση είναι ένα «δυνατό» χαρτί, όπως φαίνεται, για διεκδίκηση επίλυσης χρόνιων προβλημάτων της περιοχής.

Πηγή: http://xronos-kozanis.gr

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *