Νέα παράταση αναστολής πτήσεων έως 31/5 – Τι ισχύει για πολίτες τρίτων χωρών

Την παράταση αναστολής των πτήσεων μεταφοράς επιβατών έως τις 31 Μαΐου από και προς όλα τα αεροδρόμια της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Βρετανίας και της Ολλανδίας έχει αποφασίσει η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι πτήσεις από και προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες θα επιτρέπονται μέχρι τις 31 Μαΐου μόνο μέσω του αεροδρομίου της Αθήνας, ενόψει της σταδιακής επανεκκίνησης των αεροπορικών δρομολογίων μετά τις οδηγίες που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα ταξίδια με αεροπλάνο.

Ήδη η Aegean ανακοίνωσε ότι σταδιακά και μέχρι τα τέλη Μαΐου θα προχωρήσει στην αποκατάσταση της σύνδεσης της Αθήνας με ορισμένους βασικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς, όπως το Μόναχο, τη Ζυρίχη, τη Φρανκφούρτη και τη Γενεύη, με μικρή αρχικά συχνότητα. Η εταιρεία προγραμματίζει να αυξήσει και τις πτήσεις προς τις Βρυξέλλες, το μοναδικό προορισμό εξωτερικού που έως σήμερα δεν είχε ανασταλεί.

Τα σχέδια για τον Ιούνιο

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές στο economistas, να παρατείνει την απαγόρευση πτήσεων από και προς τα αεροδρόμια της Τουρκίας, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας έως τις 15 Ιουνίου.

Η απόφαση ελήφθη με γνώμονα τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 8 Μαΐου προς όλα τα κράτη μέλη της ζώνης Σένγκεν, να παρατείνουν έως τις 15 Ιουνίου την προσωρινή απαγόρευση όλων των μη αναγκαίων μετακινήσεων πολιτών τρίτων χωρών στην ΕΕ.

Η προσέγγιση που έχει υιοθετήσει η Κομισιόν για την επανεκκίνηση των μετακινήσεων προβλέπει πρώτα τη σταδιακή άρση των περιορισμών στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, με τη χαλάρωση των μέτρων στα εξωτερικά σύνορα να έπεται σε δεύτερη φάση.

Τι συμβαίνει σήμερα στο «Ελ. Βενιζέλος»

Οι μοναδικές πτήσεις που πραγματοποιούνται από και προς τρίτες χώρες αυτή τη στιγμή μέσω του αεροδρομίου της Αθήνας είναι της Qatar Airways από και προς τη Ντόχα.

Με τις πτήσεις αυτές δεν μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα μη Ευρωπαίοι πολίτες, εκτός εάν έχουν μακράς διάρκειας άδεια visa σε Ευρωπαϊκή χώρα και χώρα Συνθήκης Σένγκεν, εάν ανήκουν σε κυβερνητικό, διπλωματικό, στρατιωτικό ή ανθρωπιστικό προσωπικό, εάν είναι πληρώματα αεροσκαφών ή έχουν εξασφαλίσει άδεια για το ταξίδι τους από Ελληνικό προξενείο.

Τις τελευταίες ημέρες, ο συνολικός αριθμός αναχωρήσεων και αφίξεων στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ανέρχεται σε περίπου 50, την ώρα που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα γίνονταν περισσότερες από 500 πτήσεις την ημέρα.

Οι περισσότερες από τις πτήσεις που πραγματοποιούνται είναι εσωτερικού, ενώ οι μοναδικές ευρωπαϊκές πόλεις που εξακολουθούν να έχουν αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα, εκτός από τις Βρυξέλλες, είναι η Βουδαπέστη και το Βουκουρέστι.

Μοιραστείτε το άρθρο...

Leave Comment

Your email address will not be published.