Επαναφορά του αιτήματος για ένταξη στην αποζημίωση του Eurocontrol των Στρατιωτικών Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας

Το αίτημα για την ένταξη στην αποζημίωση του Eurocontrol των Στρατιωτικών Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας επαναφέρει, με αναφορά του στους υπουργούς Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Υποδομών, ο βουλευτής Ν. Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αθανάσιος Λιούπης.

Όπως επισημαίνεται στην σχετική αναφορά, «οι στρατιωτικοί Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας παρέχουν τις παραπάνω υπηρεσίες σε περίπου 100.000 κινήσεις πολιτικών αεροσκαφών ανά έτος με αυξητική τάση, χωρίς να αποδίδεται στην Πολεμική Αεροπορία το αναλογούν ποσοστό των αποδιδόμενων τελών από το EUROCONTROL.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2682/1999 και της ΚΥΑ 2/44611/Α0024/1999 των Υπουργών Οικονομικών,  Μεταφορών και Επικοινωνιών, όπως αυτές τροποποιήθηκαν και ισχύουν, σύμφωνα με Άρθρο 79, του Ν.4590/2019, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) αποτελεί για την Ελλάδα τον πάροχο των υπηρεσιών εξυπηρέτησης εναέριας κυκλοφορίας, ο οποίος από το έτος 1999 εισπράττει τα αποδιδόμενα τέλη από το EUROCONTROL, μέρος των οποίων μέσω ειδικών λογαριασμών αποδίδεται στο προσωπικό της ως κίνητρο βελτίωσης.

Σημειώνεται ότι, οι υπηρεσίες Εξυπηρέτησης Εναέριας Κυκλοφορίας στα αεροδρόμια κοινής χρήσης (ΥΠΑ – ΓΕΑ) παρέχονται από ελεγκτές της Πολεμικής Αεροπορίας αδαπάνως επ’ ωφελείας της ΥΠΑ στα αεροδρόμια Ακτίου, Ανδραβίδας, Αράξου, Καλαμάτας, Ν. Αγχιάλου, Σκύρου, Χανίων, Θεσσαλονίκης και Λήμνου, όπου υπηρετούν οι εν λόγω στρατιωτικοί Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας.

Οι στρατιωτικοί, παρέχουν πιστοποιημένα ισοδύναμο επίπεδο υπηρεσιών αεροναυτιλίας  με την ΥΠΑ, σε στρατιωτικά, αλλά και πολιτικά  αεροσκάφη, καθότι είναι και κάτοχοι πτυχίων και ειδικοτήτων που απονέμονται από την ΥΠΑ, αλλά δεν τους καταβάλλεται σχετική αποζημίωση, ενώ δεν έχει προβλεφθεί οποιοδήποτε αντίστοιχο επίδομα για τις υπηρεσίες που παρέχουν σύμφωνα με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο ν.4609/2019».

Πηγή: https://www.metaforespress.gr

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *