ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ (FISO) Υ.Π.Α.
Ελληνικό 08-04-2020
Οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο τομέας της Πολιτικής Αεροπορίας και των Αερομεταφορών γενικότερα λόγω της πανδημίας που προκαλεί ο ιός COVID-19 είναι πρωτοφανείς. Οι εικόνες της πλειονότητας των αεροπορικών εταιριών παγκοσμίως να καθηλώνουν σχεδόν το σύνολο του στόλου τους και να ακυρώνουν τις επιβατικές πτήσεις τους φάνταζαν αδιανόητες στις αρχές του 2020. Παρόλα αυτά, αυτή η συγκυρία είναι εδώ, οι οικονομικές επιπτώσεις φαντάζουν καταστροφικές και οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων στον Ελληνικό Φορέα Παροχής Υπηρεσιών Αεροναυτιλίας σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους από τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά Κράτη, καλούνται να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα ώστε να ξεπεραστούν οι παράπλευρες απώλειες που προκαλεί η πανδημία.
Οι στατιστικοί αριθμοί και τα γραφήματα που παρουσιάζονται είναι αποκαρδιωτικά. Στο γράφημα 1, παρουσιάζονται οι κινήσεις την 5η Απριλίου σε Ευρωπαϊκό επίπεδο σε σύγκριση με την αντίστοιχη ημέρα το 2019. Την μεγαλύτερη πτώση παρουσιάζει η Ουκρανία σε ποσοστό 98,9%, την ίδια ώρα που στον Ελληνικό Εναέριο Χώρο η πτώση είναι της τάξεως του 90,6%
Γράφημα 1 (Πηγή: Eurocontrol)
Ποιο συγκεκριμένα, η πτώση στις κινήσεις στο Ελληνικό FIR αρχίζει να διαφαίνεται ήδη από την 9η Μαρτίου όπως παρουσιάζει το γράφημα 2. Την 15η Μαρτίου, οπότε και αρχίζουν πανευρωπαϊκά να αυξάνονται τα κρούσματα του COVID-19 και επιβάλλονται μέτρα, η μείωση είναι πλέον εμφανής με βουτιά της τάξης του 22,7%. Στα μέσα Μαρτίου η κίνηση μειώνεται στο μισό για να φτάσουμε την 5η Απριλίου να μιλάμε για πτώση 90.6%.
Γράφημα 2 (Πηγή: Eurocontrol)
Στo γράφημα 3 παρουσιάζεται η αντίστοιχη σύγκριση ανά ACC καθώς και για τα τρία Αεροδρόμια με την μεγαλύτερη κίνηση. Μεγαλύτερη πτώση παρουσιάζεται στο MACEDONIA ACC με ποσοστό που φτάνει το 85,8%, ενώ η κίνηση στο Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης παρουσιάζει μείωση της τάξης του 89,2%
Γράφημα 3 (Πηγή: Eurocontrol)
Τέλος, οι πρόσφατες εξελίξεις αφορούν στο ότι, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του EUROCONTROL, τα κράτη μέλη συμφώνησαν ένα πακέτο που επιτρέπει στις αεροπορικές εταιρείες να αναβάλλουν πληρωμές 1.1 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τέλη ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, στήριξη ζωτικής σημασίας στον κλάδο αεροπορικών εταιρειών σε αυτή την δύσκολη εποχή (πηγή EUROCONTROL). Παράλληλα όμως, τίθεται το ερώτημα του τρόπου κάλυψης αυτής της ζημίας (πηγή εσόδων) από τους Παρόχους Αεροναυτιλίας και ειδικά αυτών που έχουν οικονομική αυτοτέλεια, δηλαδή δεν ανήκουν στο Δημόσιο.
Μέσα σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις η Διοίκηση της ΥΠΑ, και ο Πάροχος Αεροναυτιλίας έλαβε εγκαίρως μέτρα Διαχείρισης Κρίσεων και Προστασίας των εργαζομένων με σκοπό την συνέχεια των Υπηρεσιών Αεροναυτιλίας με Ασφάλεια. Επιπρόσθετα, ο Σύλλογος Τηλεπικοινωνιακών (AFISO) Υ.Π.Α. με δική του πρωτοβουλία και έξοδα, ανέλαβε να μοιράσει στα μέλη που υπηρετούν στην Αθήνα, είδη ατομικής προστασίας (γάντια, μασκες κλπ) κατά του COVID-19.
Σε αντίθεση με άλλα κράτη, όπως μαθαίνουμε από την IFISA, δεν έχει κλείσει κανένα αεροδρόμιο και οι AFISO, ακόμη και σε αυτές τις επικίνδυνες για την υγεία τους καταστάσεις, μακριά από τις οικογένειες τους, συνεχίσουν να στελεχώνουν ΟΛΟΥΣ τους αερολιμένες, μετακινούμενοι όπου υπάρχει ανάγκη για να μην κλείσει κανένα αεροδρόμιο και να συμβάλουν στην συνέχεια των Υπηρεσιών Αεροναυτιλίας καθώς και στην ασφάλεια και ευημερία των απομακρυσμένων τοπικών κοινωνιών.
Υγεία σε όλους και καλή δύναμη στο κοινό μας σκοπό.